Öt magyar intézmény kutatói mostantól nyílt hozzáféréssel jelentethetik meg tudományos közleményeiket az IOP Publishing 57 folyóiratában, köszönhetően az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Programmal kötött új Read & Publish szerződésnek.

A megállapodás értelmében az EISZ konzorcium tagintézményeinél affiliációval rendelkező levelező szerzők közzétételi költségek (APC-k) nélkül tudják publikálni elfogadott cikkeiket az IOPP folyóirataiban.

A cikkek a CC-BY nyílt licenc alatt jelenhetnek meg, amelynek értelmében a szerzők megtarthatják a szerzői jogot. Ugyanakkor a megállapodásban résztvevő intézmények kutatóinak és hallgatóinak teljes szövegű hozzáférésük lesz az IOPP 70 folyóiratához.

A konzorciumban résztvevő intézmények a következők:

  • Atommagkutató Intézet
  • Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont
  • ELI-HU Nonprofit Kft.
  • Szegedi Tudományegyetem
  • Wigner Fizikai Kutatóközpont és Energiatudományi Kutatóközpont

Az IOPP-nek már 11 hasonló megállapodása született és további szerződéseket jelentenek be hamarosan.

Steven Hall, az IOPP vezérigazgatója elmondta: „Az ilyen típusú egyezmények fontos részei annak a kiterjedt tevékenységnek, amelyet open physics néven folytatunk. Eltávolítja a korlátokat az open access publikálás elől a kutatók számára és lehetővé teszi, hogy kutatásaik minél szélesebb közönség számára felfedezhetők és olvashatók legyenek. A lehető legkönnyebb benyújtási folyamatot hoztuk létre az azonosításra és a jogosultságkezelésre, mentesítve a kutatókat és könyvtárosokat további adminisztrációs terhektől Bízunk benne, hogy a magyar kutatók élvezni fogják a megállapodás nyújtotta előnyöket.”

Urbán Katalin, az EISZ Titkárság igazgatója elmondta: „Partnerségünk az IOP kiadóval hatékony együttműködésen és a magyar kutatói közösség aktív bevonásán alapszik. Az elmúlt években, az EISZ legfontosabb célkitűzése volt, hogy a kiadókkal kötött megállapodásaink - a hozzáférés biztosításán túl - tartalmazzák az open access publikálás költségeit a résztvevő intézmények számára. Örömünkre szolgál, hogy a megállapodás aláírásával Magyarország csatlakozik a tudományos közösség előremutató kezdeményezéséhez.”

A résztvevő intézmények szerzői a megállapodás előnyeit tartalmazó weboldalunkon találhatnak további információkat.

Az IOP Science kiadóról

Az IOPP elkötelezett abban, hogy a tudományt hozzáférhetőbbé, átláthatóbbá és befogadhatóbbá tegye. További információk az open physics oldalán.

Az EISZ-ről

Az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program 250 hazai és határainkon túli magyar intézmény számára nyújt hozzáférést több mint 60 online adatbázishoz. A nemzeti program az MTA Könyvtár és Információs Központ szervezeti keretei között működik, a költségvetést a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal biztosítja. További információk: http://eisz.mtak.hu/index.php/hu/

J VAR LF 0520 EISZ page 001J VAR LF 0520 EISZ page 002