Hírek

Szándéknyilatkozat aláírásával indultak újra a tárgyalások az EISZ és az Elsevier között

Az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) és az Elsevier globális információelemzési, tudományos és egészségügyi tartalomszolgáltató vállalat közös szándéknyilatkozat aláírásával erősítette meg, hogy készek tető alá hozni egy új, innovatív pilotmegállapodást, amely egyszerre biztosítaná a kutatási eredményekhez való hozzáférést és az open access publikálás lehetőségét. A megállapodás értelmében az EISZ konzorciumi tagjai és a korábbi előfizetők azonnali hozzáférést kapnak az Elsevier folyóirat-platformjához, a ScienceDirecthez, a SciVal elemző eszközhöz, és a Scopus adatbázishoz.

A magyar kutatók ezáltal több, mint 2500 szakfolyóirat közel 16 millió, az Elsevier és a partnerei által megjelentetett tudományos cikkhez férnek hozzá a ScienceDirect platformon, valamint minden további költség nélkül tehetnek közzé nyílt hozzáférésű közleményeket a kiadó 1750 folyóiratában.

A Scopus és a SciVal adatbázisokhoz várható hozzáférés a magyar tudományos teljesítmény mérését, értékelését, továbbá 10 700 nemzetközi kutatóintézettel és az ott dolgozó kutatókkal való összehasonlítás lehetőségét biztosítaná, továbbá az élvonalbeli kutatási irányok meghatározásában is segítséget nyújtana.

A tárgyalási folyamat lezárásakor a felek további részleteket jelentenek be.

 Az EISZ-ről

Az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program a hazai felsőoktatás, a közgyűjteményi szféra és a nonprofit kutatásban részt vevők számára nyújt hozzáférést elektronikus tudományos tartalmakhoz nemzeti licenc vásárlásával. A program keretében 240 magyar intézmény férhet hozzá több mint 60 online adatbázishoz. A nemzeti program az MTA Könyvtár és Információs Központ szervezeti keretei között működik, a költségvetést a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal biztosítja.

Az Elsevierről

Az Elsevier globális információelemző vállalat 140 éve segíti a kutatást a tudományos ismeretek megismerésében és ellenőrzésében. Az Elsevier korszerű, digitális megoldásokat és eszközöket kínál a stratégiai kutatás-menedzsment, a kutatásfejlesztés teljesítménymérése, a klinikai döntések támogatása és az oktatás területén a ScienceDirect, a Scopus, a SciVal, a ClinicalKey és a Sherpath szolgáltatásával. Az Elsevier több mint 2500 online folyóiratot tesz közzé, továbbá 39 000 e-könyvet és számos referenciaművet jelentet meg. Az Elsevier a RELX csoport része, amely a professzionális és üzleti ügyfelek számára szolgáltat információalapú elemzési és döntéstámogatási eszközöket. www.elsevier.com

Kontakt

Dér Ádám, osztályvezető, Szolgáltatásfejlesztési Osztály
EISZ
+36703992720

David Tucker, Global Communications
Elsevier
+44 7920 536 160