Változás az Arcanum Digitális Tudománytár hozzáférésében

2020 márciusától változik az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) hozzáférési lehetősége.

 

Az ADT 2016 és 2019 között az EISZ Programtanács döntése alapján 100% központi támogatást élvezett, így az EISZ tagintézményei további költségek nélkül vehették igénybe az adatbázist. Az EISZ 2020. évi költségvetésének tervezésekor egyértelművé vált, hogy nem áll rendelkezésre forrás az előfizetés finanszírozására.
Az EISZ Programtanács 2019. júniusi ülésén megfogalmazott álláspontja szerint az ADT közkincsjellegű szolgáltatás, amelynek biztosítása az EISZ-en keresztül kizárólag 100% központi támogatás mellett lehetséges. A Programtanács és az MTA Könyvtár vezetősége több ízben jelezte a finanszírozó hatóságok felé a forráshiányt, bemutva az adatbázis fontosságát, és több előterjesztést benyújtottak a lehetséges megoldások felvázolásával. Egyelőre nem született állásfoglalás az ADT finanszírozását illetően.
Az Arcanum Adatbázis Kft. saját döntése alapján 2020. március 1-ig biztosítja az intézmények számára az ADT elérését. A bizonytalan helyzet miatt a továbbiakban sem a szolgáltató cég, sem az EISZ Titkárság nem tudja a lehetőséget biztosítani a tagintézmények számára.
Az intézmények a továbbiakban egyéni előfizetés keretében biztosíthatják az adatbázist felhasználóik számára. Az előfizetéssel kapcsolatban közvetlenül a szolgáltatónál lehet érdeklődni: https://www.arcanum.hu/hu/adt/elofizetes/