A magyar konzorcium nem hosszabbítja meg a szerződést a Taylor & Francis kiadóval

Az EISZ Nemzeti Program által tömörített magyar konzorcium 2020-ban nem hosszabbítja meg a szerződést a Taylor & Francis kiadóval.

 

Az eddigi kétéves múltra visszatekintő együttműködés során a kiadó mindig tekintettel volt a magyar intézmények igényeire: a folyóiratok hozzáférése mellett a szerződés lehetőséget biztosított a szerződés évében megjelent folyóirat-évfolyam cikkeinek örökös hozzáférésére (archiválási jog) és a tagintézményeknél affiliációval rendelkező szerzők elfogadott tanulmányainak open access megjelentetésére.
A kiadó az EISZ éves munkafolyamataihoz nem illeszkedve 2019 őszén nyújtott be módosított ajánlatot a konzorcium számára, amelyben több korábbi jogosultságot visszavont. Így az intézmények csak jelentős áremelés mellett tarthatnák meg az archiválási jogot.
Az EISZ Titkárság 2019 végén tájékoztatta a fejleményekről az érintett intézményeket, és közös döntés alapján a kiadót az ajánlat felülvizsgálatára kérte. A Taylor & Francis által 2020 elején benyújtott módosított ajánlat továbbra is külön költséggel szerepelteti az archiválási jogot, ami jelentős visszalépés volna a 2018. és 2019. évi szerződésekhez képest. A konzorciumi tagintézményekkel és az EISZ Programtanáccsal folytatott egyeztetés alapján az EISZ Nemzeti Program úgy döntött, hogy 2020-ban nem hosszabbítja meg a szerződést a Taylor & Francis kiadóval.