Magyarországon is hozzáférhető az USC SOÁ Alapítvány Vizuális Történelmi Archívum

Megállapodást kötött az USC SOÁ Alapítvány Vizuális Történelmi Archívumhoz való hozzáférésről a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ szervezetében működő Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) Nemzeti Program és a ProQuest cégcsoport. A megállapodás értelmében 40 magyar közintézmény férhet hozzá az adatbázishoz, az intézményekre eső költségeket az EISZ Nemzeti Program vállalja magára.

 DSC06041
 Stephen Hawthorne, David von Rothenburg, Urbán Katalin, Monok István,
Rafael Sidi, Czeglédi Éva, Tony Nercessian

Az USC SOÁ Alapítvány Vizuális Történelmi Archívum több mint 55 ezer videóinterjút tartalmaz, amelyeket népirtások túlélőivel és szemtanúival vettek fel. Az interjúkat 41 nyelven, 62 országban rögzítették. Az adatbázis 1335 magyar nyelvű interjút valamint további több ezer magyar vonatkozású, magyar tapasztalatokat más nyelven megörökítő interjút tartalmaz a holokauszttal kapcsolatban. Az interjúk a túlélők visszaemlékezésein kívül szemtanúk, felszabadító katonák, megmentők, segítségnyújtók és háborús perek résztvevőinek visszaemlékezéseit is rögzítik. Minden interjú teljes élettörténet, így az archívum anyagai nemcsak a népirtások személyes beszámolói, hanem a 20. század globális társadalomtörténetének forrásai is. A tartalom kiegészül továbbá a ruandai, guatemalai és örmény népirtás és a kínai, nankingi mészárlás emlékeit őrző speciális anyaggal is.
Az EISZ Nemzeti Program keretében mostantól 40 intézményben vehetik igénybe az adatbázist az érdeklődők. Az intézmények kiválasztását hosszas szakmai egyeztetés és igényfelmérés előzte meg. A felhasználók több egyetemen, megyei könyvtárakban, múzeumokban és további kutatóhelyeken érik el a szolgáltatást, amely kiemelten fontos forrás a 20. század történetének kutatásához.
Professzor Monok István, az MTA KIK főigazgatója elmonda: „a hozzáférés erősíti az intézmények történelmi és kulturális örökségünk megőrzésében vállalt szerepét, illetve a fiatal generációt korszerű, digitális környezetben megszólító közművelődési feladatát. Emellett elengedhetetlen és megkerülhetetlen forrás a helytörténeti kutatásokban is. A közgyűjteményeken – és különösen a megyei könyvtári hálózaton – keresztül a kutatók és szakértők mellett szélesebb felhasználói körhöz eljutva a szolgáltatás sokrétű felhasználásra ad lehetőséget.”

 

DSC06042 
 Czeglédi Éva, Urbán Katalin, David von Rothenburg, Kretter Diána, Lencsés Ákos

Az USC SOÁ Alapítvány Vizuális Történelmi Archívumot 1994-ben Steven Spielberg kezdeményezésére hozták létre. 2006-ban az addigi szakmai együttműködés alapján a Dél-kaliforniai Egyetem (USC, University of Southern California) kezelésébe került. 2016 óta a ProQuest cégcsoport az adatbázis kizárólagos forgalmazója.
A ProQuest online tartalomszolgáltató cégcsoport évtizedek óta működik az Amerikai Egyesült Államokban. Napjainkban az egyik legfontosabb nemzetközi cég, amely adatbázisok széles skáláját kínálja egyetemek, kutatóintézetek és könyvtárak számára.
Az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) a hazai felsőoktatás, a közgyűjteményi szféra és a nonprofit kutatásban részt vevők számára nyújt hozzáférést elektronikus tudományos tartalmakhoz nemzeti licenc vásárlásával. A program keretében 2018-ban 200 magyar intézmény férhet hozzá több mint 50 online adatbázishoz. A nemzeti program az MTA Könyvtár és Információs Központ szervezeti keretei között működik, a költségvetést a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal biztosítja.
Az EISZ Titkárság munkatársai a hozzáférésben érintett intézményekkel 2018 szeptemberében kezdik meg a közös munkát az adatbázis minél szélesebb körű használata érdekében.

DSC06047

Lencsés Ákos, Czeglédi Éva, David von Rothenburg, Urbán Katalin, Rafael Sidi, Stephen Hawthorne, Tony Nercessian