USC Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívum információs nap

 Regisztráció lezárult.
 
36
Kategória
Workshop/bemutató
Dátum:
2017-05-30 10:30 - 14:00
Helyszín
MTA Könyvtár és Információs Központ - 1051 Budapest, Arany J. u. 1.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt 2017. május 30-án (kedden) 10:30 és 14:00 között a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívum információs napra, melynek témája:

A Vizuális Történelmi Archívum multidiszciplináris használata egyetemi oktatásban, kutatásban és helytörténeti programokban

Program
A Soá Alapítvány és a ProQuest együttműködésének háttere
Vizuális Történelmi Archívum - bevezetés a USC Soá Alapítvány adatbázisának használatába
Esettanulmányok – nemzetközi kitekintés. Az Archívum használata felsőoktatásban és kutatásban
Az Archívum használata a pedagógiai munkában

Előadók
Czeglédi Éva, ProQuest
S.J. Crasnow, Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítványa Kutatóközpontja (Center for Advanced Genocide Research)
Szőnyi Andrea, Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítványa, nemzetközi oktatási főtanácsadó

 

A szakmai program keretében a résztvevők betekintést nyerhetnek a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítványa világszerte egyedülálló adatbázisának, a Vizuális Történelmi Archívumnak oktatásbeli használatába, különös tekintettel az egyetemi kurzusokban és kutatásban, helytörténeti kutatásokban és programokban, valamint a közoktatásban való alkalmazásra.

A Vizuális Történelmi Archívum több mint 54,000 videóinterjút tartalmaz, melyeket népirtások túlélőivel és szemtanúival vettek fel: a holokauszt, valamint a ruandai, guatemalai és örmény népirtás és a kínai, nankingi mészárlás túlélőivel és szemtanúival. Az interjúkat 41 nyelven, 62 országban rögzítették. Az adatbázis 1335 magyar nyelvű interjút valamint további több ezer magyar vonatkozású, magyar tapasztalatokat más nyelven megörökítő interjút tartalmaz. Az interjúk a túlélők visszaemlékezésein kívül szemtanúk, felszabadító katonák, megmentők, segítségnyújtók és háborús perek résztvevőinek visszaemlékezéseit is rögzítik. Minden interjú teljes élettörténet, így az archívum anyagai nem csak a népirtások személyes beszámolói, hanem a 20. század globális társadalomtörténetének forrásai is. A Vizuális Történelmi Archívumról (Visual History Archive – VHA) további információ a https://sfi.usc.edu/vha oldalon található.

A USC Soá Alapítványa Genocídiumok Kutatóközpontjának kollégája a bevezetőn túl megismerteti a résztvevőket magával az adatbázissal és bemutatja, hogyan használhatók az Archívum interjúi innovatív kutatásban és oktatásban különböző diszciplínákban. A résztvevők irányított kutatási példákon keresztül felfedezhetik, hogyan segíthetik az interjúk saját kutatói és oktatói munkájukat, helytörténeti vagy iskolai pedagógiai programjaikat.

A USC Soá Alapítvány Genocídiumok Kutatóközpontja 2014-ben jött létre azzal a céllal, hogy segítse a kutatók és oktatók munkáját és megismertesse az Archívum használatának lehetőségeit egyetemi kontextusban. A Dél-kaliforniai Egyetem intézeteként rövidebb és hosszabb időtartamú nemzetközi kutatási programokat és ösztöndíjakat, tanulmányi programokat hirdet kezdő és tapasztalt kutatók és oktatók számára. 2014 óta számos kutató vett részt ezeken a programokon különböző országokból Ausztráliától Németországon és Oroszországon át az Egyesült Államokig. Az ösztöndíjasok munkája nyomán innovatív kutatások születtek különböző tudományterületeken: pl. történelem, társadalomtudományok, antropológia. A nemzetközi ösztöndíjakon túl a Központ tudományos rendezvényeket, konferenciákat is szervez, valamint munkatársai önálló kutatásokat végeznek.

S.J. Crasnow a USC Soá Alapítvány Genocídiumok Kutatóközpontjának tudományos kutatásokért felelős munkatársa. Mesterdiplomáját oktatásból és vallástudományból szerezte, PhD fokozattal rendelkezik vallástudományból (University of California, Riverside).

Szőnyi Andrea a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítványa, nemzetközi oktatási főtanácsadója, oktatási és képzési programok vezetője Magyarországon és a régióban, középiskolai tanári diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte, sokéves pedagógiai és tananyagfejlesztői gyakorlattal rendelkezik.

Helyszín

 
 

Dátumok:

  • 2017-05-30 10:30 - 14:00

Résztvevők

Anonymous (1)
Anonymous (1)
Anonymous (1)
Anonymous (1)
Anonymous (1)
Anonymous (3)
Anonymous (1)
Anonymous (1)
Anonymous (1)
Anonymous (1)
Anonymous (2)
Anonymous (1)
Anonymous (1)
Anonymous (1)
Anonymous (1)
Anonymous (1)
Anonymous (1)
Anonymous (1)
Anonymous (1)
Anonymous (1)
Anonymous (2)
Anonymous (1)
Anonymous (1)
Anonymous (1)
Anonymous (1)
Anonymous (1)
Anonymous (1)
Anonymous (1)
Anonymous (1)
Anonymous (1)
Anonymous (1)
Anonymous (1)

Üzemelteti iCagenda