Információk a DOAJ tagságról

A Directory of Open Access Journals (DOAJ) egy nonprofit szervezet, amelynek legfontosabb szolgáltatása az az index, amely jelenleg több mint 9000 lektorált, tudományos Open Access (OA) folyóirat adatait, illetve az ott megjelent cikkek metaadatait tartalmazza. A DOAJ által jegyzett folyóiratok mindegyike szigorú elbíráláson (https://doaj.org/application/new) esik át, mielőtt felkerülhetne a listára, a DOAJ így járul hozzá a minőségi OA kiadáshoz, illetve így küzd a predátor folyóiratok ellen.

A DOAJ munkájából profitálnak kutatók, oktatók, hallgatók, könyvtárosok, továbbá az adataikat számos keresőrendszer, kiadó, aggregátor, kutatástámogató szervezet is felhasználja.

A DOAJ, a bevételeit kizárólag támogatásokból szerzi. A támogatók között jelenleg több mint 100 egyetem és könyvtár, illetve 15 könyvtári konzorcium 26 országból. (https://doaj.org/members)

A tagsági díj kifizetését az EISZ Titkárság vállalja magára. A tagság nem jár kötelezettséggel, mindössze a magyar konzorcium tagjainak Open Access iránti elkötelezettségét mutatja.

Magyarországról egyelőre egyedül az MTA KIK tagja a szervezetnek. Szeretnénk nemzetközi fórumon is jelezni, hogy a magyarországi intézmények is fontosnak tartják a nyílt hozzáférés kérdését. Ezért átvállaljuk a csatlakozni szándékozó intézményektől a tagdíj kifizetését.

További információk: Lars Bjørnshauge előadása a Magyar Tudományos Akadémián 2016. szeptember 12-én

doaj leaflet