Új platform az IP-cím változások bejelentésére

Az elmúlt időszakban számos probléma adódott az elektronikus információszolgáltatások elérésében az intézményi átalakulások, illetve az ebből következő névváltozások és IP-cím változások miatt, ezért az EISZ Titkárság olyan megoldást keresett, amely az EISZ tagintézményeket és a kiadókat is segíti. Erre a feladatra a a Publisher Solutions International Ltd (PSI) The IP Registry szolgáltatását találtuk a legalkalmasabbnak.

A PSI az EISZ-szel kapcsolatban lévő kiadók nagy többségével szerződéses viszonyban áll. Szolgáltatásának lényege, hogy platformot biztosít az intézményeknek IP tartományuk regisztrálására és az adatok karbantartására, a kiadók pedig a PSI-n keresztül állítják be a szolgáltatás IP tartományait. Úgy gondoljuk, hogy a felület használata gyorsabbá és egyszerűbbé teszi az információcserét az intézmények és a szolgáltatók között, és így számos olyan hibát kiküszöbölhetünk, amely eddig hozzáférési problémákat okozott.

Ez a szolgáltatás az EISZ Titkárságnak és az intézményeknek is ingyenes, a PSI a kiadókkal áll szerződéses viszonyban. Az EISZ Titkárság megvizsgálta a cég adatkezelését is: a PSI nem ad ki személyhez kapcsolódó személyes adatot a szolgáltatónak, a kiadók csak az intézmény nevét és IP tartományait látják.

Kérjük a külföldi adatbázis-előfizetéssel rendelkező tagintézményeinket, akik a napokban levelet fognak kapni a PSI-től a regisztrációval kapcsolatban, hogy regisztráljanak a The IP Registry felületén, és adják meg az intézmény IP tartományait. Ez azért is szükséges, mert egyes kiadók már csak a The IP Registry-n keresztül fogadnak el IP-cím módosítást (pl. a De Gruyter Kiadó). Az EISZ Titkárság a regisztráció után valamennyi szolgáltató figyelmét felhívja arra, hogy a helyes IP tartományokat a PSI-n keresztül is be tudják állítani.

A regisztrációt és a platform használatát segítő útmutatók az alábbi linkeken érhetők el:

Útmutató a regisztrációhoz
Platformhasználati útmutató
Útmutató az IP-címek kezeléséhez
A PSI által készített videó (De Gruyter webinárium)

További kérdéseikkel forduljanak az EISZ Titkárság munkatársaihoz az hu címen.