Beszámoló az Ilide 2019 konferenciáról

Az EISZ Titkárságról Lencsés Ákos és Sütő Péter vettek részt az Innovative Library in Digital Era (ILIDE) 2019 konferencián.

A rendezvény fókuszában a digtális megőrzés, az online szolgáltatások és a digitális bölcsészet álltak. A konferencia első napján Lencsés Ákos és Sütő Péter The consortium-level search platform: COMPASS címmel mutatták be az érdeklődőknek a COMPASS adatbázis működését, illetve a felépítésével és fenntartásával járó technikai munkafolyamatokat.

A háromnapos rendezvényen lehetőség nyílt találkozni szlovák, lengyel és cseh könyvtárosokkal, akik országukban a digitális szolgáltatások fejlesztésében és biztosításában vállalnak szerepet. A résztvevők találkozhattak az egyes szolgáltatói, kiadói képviselőkkel, illetve megismerhették adatbázisaikat, kiadványaikat és digitalizációs eszközeiket.

A V4-országok képviselői mellett számos nemzetközi szervezet munkatársai mutatták be tevékenységüket. Így többek között az ORCID, a COAR és a SPARC Europe  vezető munkatársai is előadást tartottak a konferencián. A V4-országok egyetemei és kutatóintézetei mellett brit, dán, finn, holland, német egyetemek munkatársai is bemutatták intézményük egy-egy projektjét.

A rendezvényen a magyar könyvtárakat az EISZ Titkárság mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár munkatársai képviselték.

http://ilideconference.schk.sk

DSC 2353 DSC 2362 DSC 2364