Beszámoló a LIBER 2018. évi konferenciájáról

Az MTA Könyvtár és Információs központ képviseletében Bilicsi Erika (Szakinformatikai Osztály) és Lencsés Ákos (EISZ Titkárság) vettek részt 2018. július 4. és 6. között a LIBER (Association of European Research Libraries) Lille-ben megrendezett éves konferenciáján.

liber01A nemzetközi találkozó elsősorban az open science témakörét járta körül, a nyitó plenáris ülésen Frédérique Vidal felsőoktatási és innovációs miniszter a frissen elfogadott francia open science stratégiát mutatta be.
A szekcióelőadások során több ország képviselői ismertették a nemzeti konzorcium stratégiáját, különösen hangsúlyozva a nyílt hozzáférés fontosságát a kiadói szerződésekben. A konzorciumi szereplők mellett több e-könyes tartalomszolgáltatással kapcsolatos ismertetés is elhangzott: többek közt a DOAB fejlesztési lehetőségeiről, az európai e-könyves helyzetképről vagy a használati adatok alapján történő beszerzési mód (evidence-based acquisition, EBA) értékeléséről. A szponzorok között a Digital Science képviselője bemutatta Dimensions nevű szolgáltatását. (A Dimensions-t Magyarországon az EISZ Titkárság szervezésében több egyetemen tesztelték a szakértők: segítségével szakirodalmi tájékozódás és tudománymetriai értékelés végezhető a hasonló szolgáltatóknál bővebb irodalmi merítés alapján. Egyéni felhasználók számára a rendszer szabadon kipróbálható.)
A rendezvény során lehetőség nyílt személyes kapcsolatok építésére a brit, a finn, a holland, a litván, a német, a svéd konzorciumok képviselőivel. A kötetlen tapasztalatcserék alkalmával a munkafolyamatok egyeztetése, a szolgáltatói szerződések sajátosságai és átfogó stratégiai kérdések egyaránt szóba kerültek.
A konferencián került sor a LIBER Open Science Roadmap című kötet bemutatójára. A kiadvány hét pontban foglalja össze az open science mozgalomhoz kapcsolódó tennivalókat. A kötet végén több esettanulmány a jó gyakorlatokat ismerteti – többek közt egy horvát kutatóintézet és egy szerb egyetem példáján keresztül.
A résztvevők a háromnapos rendezvény előadásai és workshopjai segítségével megerősödhettek a nyílt hozzáférés fontosságával kapcsolatban, és alaposabban tájékozódhattak a könyvtárak szerepéről a nyílt hozzáférés minél teljesebb megvalósításában.

liber02
 A konferencia magyar résztvevői: Karácsony Gyöngyi (DEENK), Kardos Helga (OGyK), Bilicsi Erika (MTA KIK), Garamvölgyi László (ELTE EK), Lencsés Ákos (MTA KIK EISZ Titkárság)