Beszámoló a Magyar Levéltárosok Egyesülete 2018. évi vándorgyűléséről

Az MTA Könyvtár és Információs központ képviseletében Dániel Ágnes (EISZ Titkárság), Hay Diana (Akadémiai Levéltár) és Lencsés Ákos (EISZ Titkárság) vettek részt 2018. július 9. és 11. között a Magyar Levéltárosok Egyesülete Pécsett megrendezett vándorgyűlésén.

mle01A konferencia a levéltár és nyilvánosság kérdését járta körül. Ezzel kapcsolatban a nyitó plenáris ülésen több előadó is bemutatta a levéltárak és a jogi környezet sajátosságait, kihangsúlyozva a felhasználói tájékoztatás és az információszabadság fontosságát.
Az Informatikai Szekció ülésén Lencsés Ákos Levéltárak az EISZ Nemzeti Programban címmel mutatta be az EISZ-en elérhető szolgáltatásokat az érdeklődőknek. 2018-ban már 11 levéltár tagja az EISZ-nek, nem számolva a nagyobb intézménybe integrált levéltárakat (mint pl. az Akadémiai Levéltár, a felsőoktatási levéltárak vagy egyes egyházi levéltárak). Önálló levéltárak 2016 óta csatlakoznak a nemzeti programhoz, és a magyar szakirodalmi források tekintetében nagyon intenzív felhasználói kört jelentenek. Több esetben nagyobb egyetemekhez és kutatóintézetekhez mérhető a levéltárak használati statisztikája. A nemzeti programban egyre bővülő magyar szakirodalmi források további lehetőségeket jelenthetnek ennek a felhasználói körnek.
A záró plenáris ülésen elsősorban Baranya megye történetével kapcsolatos előadások és forrásismertetések, illetve a térség nemzetiségi-etnikai jelenségeit bemutató előadások hangzottak el.
A találkozón lehetőség nyílt alaposabban megismerni a hazai közgyűjteményi szféra egyik jelentős szektorát, illetve kapcsolatot építeni határon túli magyar intézményekkel.

http://vandorgyules.info/

mle02