Beszámoló az Ilide 2018 konferenciáról

Az MTA Könyvtár és Információs központ képviseletében Bilicsi Erika (Szakinformatikai Osztály), Lencsés Ákos és Sütő Péter (EISZ Titkárság) vettek részt 2018. április 16. és 18. között a Szlovákiában megrendezett Innovative Library in Digital Era (Ilide) 2018 konferencián.

A nemzetközi találkozó elsősorban az online megőrzés, a tartós archiválás témakörét járta körül. A résztvevők első nap a LOCKSS eszköztárat használó, megosztott archiválási együttműködéseket ismerhették meg. Részletesen bemutatták a LOCKSS-ra épülő archiválás technikai és szervezési kérdéseinek elméleti és gyakorlati vonatkozásait is.
A LOCKSS mellett több szervezet és intézmény ismertette saját adat- és dokumentumarchiválási rendszerét, illetve intézményi repozitóriumát. Több cseh, lengyel és szlovák kutatóintézet és felsőoktatási intézmény mellett a lengyel nemzeti könyvtár elektronikus könyvtára, a Polona képviselője is beszámolt a náluk folyó munkákról, a Polona Pro előkészítéséről. Több előadás esetén kiemelt téma volt az adatarchiválás és az adatrepozitóriumok kérdése.
A konferencia záró szekciójában a digitális bölcsészet különböző aspektusai szerepeltek. A könyvtárak és könyvtárosok lehetséges kutatástámogató és –segítő feladatai mellett a digitális bölcsészetben felhasználható eszköztárak és kutatási módszerek kerültek bemutatásra.
A résztvevők a kétnapos rendezvény 25 előadásából gyakorlati példákon keresztül képet alkothattak a V4-országokban és a tágabb nemzetközi színtéren jelentkező, tartós archiválással kapcsolatos feladatokról.
http://ilideconference.schk.sk/wordpress/

ilide2018