E-könyvek az EISZ kínálatában

Az EISZ Nemzeti Program keretében 2018-tól több e-könyv-csomag is elérhetővé válik.

Az EISZ Titkárság kísérleti jelleggel 2017 utolsó negyedévében lehetőséget biztosított arra, hogy a nemzeti programban részt vevő intézmények e-könyv-csomagokat rendeljenek. Ennek keretében a Springer Nature kiadó 2017. évi (CY2017) e-könyv-csomagjait, illetve az IOP és az RSC egyes e-könyv-csomagjait lehetett egyszeri, örökáras vásárlással beszerezni. Valamennyi e-könyv DRM-mentes és korlátlan egyidejű felhasználó hozzáférését biztosítja. A pontos címlisták elérhetők honlapunkon, illetve az eltelt időben bővített listák a kiadói honlapokon (Springer Nature, IOP).

17 intézmény élt a Springer Nature e-könyv-beszerzési lehetőséggel. Két intézmény IOP e-könyv-csomagot rendelt, így az EISZ Titkárásg a Springer Nature és az IOP e-könyv-csomagjainak beszerzését vállalja. Az előfizető intézmények és az előfizetett csomagok listáját hamarosan közzétesszük honlapunkon, illetve a COMPASS adatbázisban. Az e-könyvek nemsokára elérhetők lesznek az intézményekben.

Az EISZ Titkárság valamennyi e-könyv-csomag esetén a kiadó folyóiratcsomagjával egyező arányban biztosított támogatást, így a Springer Nature e-könyvek beszerzését 50%-kal, az IOP e-könyvek beszerzését 25%-kal támogatta. A nagy érdeklődés alapján az EISZ Titkárság munkatársai a következő évben minél több szolgáltató e-könyv-csomagjára szeretne beszerzési lehetőséget biztosítani. Az erre vonatkozó részletekről 2018 tavaszán, a 2019-re vonatkozó igényfelmérés keretében tájékoztatjuk az intézményeket.